Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της εποχής μας είναι τα σεξουαλικά προβλήματα της νεολαίας. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποια εξήγηση στηριζόμενοι στη γνώση που μας δίνει η διεθνής βιβλιογ-ραφία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μετά τη γέννηση το παιδί μεγαλώνοντας περνάει από διάφορα στά-δια ανάπτυξης, αυτά τα στάδια αποκαλούνται στάδια ψυχοσεξουαλικής α-νάπτυξης.
Όπως το λέει και ο όρος, σημαίνει ότι η σωματική, η ψυχική και η σεξουαλική ανάπτυξη του ανθρώπου είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο.
Η ανάγκη ν΄ αγαπάμε είναι μέρος της βιολογικής μας δομής. Η πα-ρόρμηση της αγάπης έχει σαν στόχο την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης. Το ίδιο ισχύει και για το σεξ. Η πράξη του σεξ είναι ένα δόσιμο του εαυτού. Η ικανοποίηση απορρέει από την πλήρη παράδοση του εαυτού στον ή στην σύντροφο στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Χωρίς αυτήν την παράδοση δεν μπορεί κανείς ν΄ αποκτήσει την πλήρη σεξουαλική ικανοπο-ίηση. Μ΄ άλλα λόγια μόνον όταν κάνει κανείς έρωτα ολόψυχα είναι δυνατή η επίτευξη οργανικής ολοκλήρωσης στη σεξουαλική αγάπη. Αν η σεξουα-λική ευτυχία είναι σχετικά σπάνια στον πολιτισμό μας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα έχουν χάσει την ικανότητα να δίνονται ολοκληρωτικά ο ένας στον άλλο. Αυτή η απώλεια της ικανότητας γι΄ αγάπη είναι η αιτία των πλατιά διαδεδομένων νευρώσεων της εποχής μας.
Ο άνθρωπος κατά την πορεία της ψυχοσεξουαλικής του ολοκλήρω-σης και της οριστικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις.
΄Οσο περισσότερο κανείς αναπτύσσει την ατομική του προσωπικό-τητα, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το άγχος της μοναξιάς του. Ποιο είναι το αντίδοτο στη μοναξιά της ατομικότητας ; Πώς μπορούμε ν΄ αποφύγουμε το καταστροφικό άγχος που προκαλεί ;
Η απάντηση είναι η αγάπη, αλλά η αγάπη σε δράση, η κυριότερη μορφή της οποίας είναι το σεξ. ΄Οσο η σεξουαλική ορμή είναι επιτακτική, όσο είναι συνειδητή κι΄ απαλλαγμένη ενοχής, το άγχος της μοναξιάς δεν βιώνεται.
Η προσωπικότητα είναι η έκφραση της μοναδικής δομής της ύπαρ-ξής μας. Η σεξουαλικότητα είναι η δύναμη που οδηγεί στη στενή επαφή, στην ταύτιση και στην ένωση με το άλλο.
Η σεξουαλικότητα και η προσωπικότητα είναι αλληλεξαρτώμενες. Η σεξουαλικότητα καθορίζει την προσωπικότητα στο μέτρο που προσδιορίζει τη σχέση του ατόμου με τους άλλους. Η προσωπικότητα από την άλλη μεριά διαμορφώνει την σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου. Η σεξουαλικότητά του προσφέρει την κύρια πηγή της ηδονής και ικανοποίησής του. Επίσης προσφέρει ένα θετικό προσανατολισμό προς τους άλλους ανθρώπους.
Η σεξουαλικότητα είναι η έκφραση της ζωής και το αντίθετο του θανάτου. Ένα φυσιολογικό σεξουαλικό άτομο δεν είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τον εαυτό του από το ασυνείδητο με διάφορους νευρωτικούς μηχανισμούς όπως συμβαίνει με το Εγώ των νευρωσικών. ΄Ετσι το Εγώ του φυσιολογικού σεξουαλικά ατόμου είναι εύκολα προσιτό τόσο στην ηδονή, όσο και στη δυσαρέσκεια.
Το άτομο με τη σεξουαλική ματαίωση, είναι πάντα ένα άτομο πικ-ρόχολο, δεν μπορεί να απολαύσει την αγάπη και το σεξ. Ο θλιμμένος άν-θρωπος έχει και σεξουαλική κατάθλιψη. Αν η προσωπικότητα είναι ζωηρή και ζωντανή, η σεξουαλικότητα του ατόμου θα παρουσιάζει τις ίδιες ιδιό-τητες. Η σεξουαλική του ικανοποίηση αντανακλάται στα γενικά καλά αισ-θήματά του, στη χαρούμενη διάθεση και στην ευτυχία του.
Σε αντίθεση με το φυσιολογικό άτομο, το Εγώ του νευρωσικού αν-θρώπου βρίσκεται στο έλεος των ασυνειδήτων απωθημένων μηχανισμών του. Δεν μπορεί να αγαπήσει δυνατά, γιατί ουσιαστικά στοιχεία της σεξου-αλικότητάς του είναι απωθημένα. Συνήθως είναι σεξουαλικά ανεσταλμένος ή διαταραγμένος.
Η βάση της πάθησης είναι μία αναστολή στην ανάπτυξη της σεξου-αλικής ορμής.
Η αναστολή συνίσταται ότι δεν συνέπεσαν σωστά και οι δύο συνισ-τώσες, η συνένωση των οποίων διασφαλίζει τη φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά.
Η μία συνιστώσα είναι η τρυφερή και η άλλη η αισθησιακή. Όταν αυτές οι δύο συνιστώσες αποτύχουν να ενωθούν για κάποιους λόγους από την εφηβεία και μετά μέχρι την ενηλικίωση, τότε εμφανίζονται διάφορα ψυχολογικά σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται με τον γε-νικό όρο «σεξουαλική ανικανότητα». Η σεξουαλική ανικανότητα η οποία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, μπορεί να είναι είτε ολική είτε μερική. Εάν ένας νέος ο οποίος έχει μερική ψυχική σεξουαλική ανικανότητα, συναντή-σει μία νέα για την οποία έχει μεγάλη εκτίμηση, όπως έχει για τη μητέρα του ή την αδελφή του, τότε συνήθως η σεξουαλική πράξη καταλήγει σε α-ποτυχία, διότι δεν ερεθίζεται η αισθησιακότητα, αλλά υπερισχύει η τρυφε-ρότητα. Η σεξουαλική ζωή τέτοιων ατόμων είναι διασπασμένη, εκεί που αγαπούν δεν ποθούν και εκεί που ποθούν δεν αγαπούν. Νέοι που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα είναι δυνατόν να εκτελούν την σεξουαλική πράξη σε οίκους ανοχής, όπου για τις επαγγελματίες αυτές γυναίκες δεν τρέφουν τρυφερά αισθήματα, ενώ αποτυγχάνουν με γυναίκες τις οποίες εκτιμούν ιδιαίτερα.
Στις γυναίκες υπάρχει το αντίστοιχο της ψυχικής σεξουαλικής ανι-κανότητας, με τον όρο «γυναικεία ψυχρότητα». Υπάρχουν γυναίκες οι ο-ποίες δέχονται τη σεξουαλική επαφή χωρίς να αισθάνονται ηδονή καθώς και γυναίκες οι οποίες δεν δέχονται καθόλου την σεξουαλική επαφή.
Σήμερα παρατηρούμε ότι το φαινόμενο της ψυχικής σεξουαλικής ανικανότητας είναι περισσότερο διαδεδομενο από κάθε άλλη εποχή και κυ-ρίως πλήττει τους νέους. ΄Εχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, ένας στους τέσσερις νέους από ηλικίας 18-25 ετών έχει προβλήματα με τη σεξουαλική του δραστηριότητα.
Πού οφείλεται αυτό το σοβαρό ψυχοσεξουαλικό φαινόμενο ; Φαίνε-ται ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Όπως η εξέλιξη του πολιτισμού, η πολυπλοκότητα της κοινωνικής ζωής, ο αγχογόνος ρυθμός της καθημερι-νότητας, η ραγδαία εξέλιξη του τρόπου ζωής, η παγκοσμιοποίηση, η αγχώ-δης κτητική συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά τους, όλα αυτά δημι-ουργούν δυσμενείς συνθήκες για τη σεξουαλική εξέλιξη της νεολαίας.
Τι μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία οι επιστήμες που ασχολο-ύνται με τα προβλήματα της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας ;
Το πρώτον είναι η ενημέρωση της κοινωνίας. Να ενημερώνονται τα ζευγάρια πριν τεκνοποιήσουν ώστε όταν αποκτήσουν παιδιά να ξέρουν να φέρονται σωστά. Να ενημερώνονται οι ασχολούμενοι με την παιδεία γενι-κά, αλλά και αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με την υγεία, αλλά και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με την ψυχική υγεία. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Οι νέοι οι οποίοι εμφανίζουν ψυχολογικά σεξουαλικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με ψυχοθεραπευτική και συμβουλευτική αγωγή, αρκεί να προσφύγουν εγκαίρως στους ειδικούς. Ε-φόσον οι νέοι διαμένουν με τους γονείς τους και εξαρτώνται από αυτούς, είναι καλύτερα και οι γονείς να υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία και συμβο-υλευτική.
Επίσης υπάρχει και φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να εφαρ-μοσθεί παράλληλα με ακίνδυνα και αποτελεσματικά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου